7 gezonde redenen om thuis naar een concert te gaan

7 gezonde redenen om thuis naar een gitaarconcert te gaan

Gelukkig, de concertzalen gaan weer open, dus waarom zou je nog een online gitaarconcert bezoeken? Door corona was het lange tijd niet mogelijk om naar concerten te gaan. Gitaristen zaten thuis duimen te draaien, zonder enig perspectief. Daarom blies ik in februari de gitaarserie Gitaristen Podium, na een radiostilte van vijf jaar, nieuw leven in. Online dit keer. Hieronder zeven gezonde redenen om, ook na corona, online gitaarconcerten te bezoeken. 

1. Bij de gitaristen thuis over de vloer 

Rolf van Meurs, de veelzijdige gitarist uit Brabant, met z’n vele volgers op YouTube, was meteen enthousiast over het concept en gaf op 19 februari als eerste een fantastisch online gitaarconcert. In een uitzonderlijk sfeervol ingerichte huiskamer bespeelde hij een klassiek én een romantische gitaar en vertelde op een luchtige manier over het programma en zijn gitaren. Vanuit een heel andere setting, namelijk een studentenkamer in Maastricht, speelde de Italiaanse gitarist Flavio Banni (leerling van Carlo Marchione) het voorprogramma. Zo betraden we tijdens een ander online concert de studio van Izhar Elias met, vanaf het podium van het Amsterdams conservatorium, een voorprogramma door de Franse Laura Rouy (leerling van Gabriel Bianco). Bij elke gitarist zit je dus in een heel andere entourage.

sfeervol concert Rolf van Meurs
openingsconcert Rolf van Meurs - online (19-2-2021)

2. Anders dan anders

Ik ben erg enthousiast geworden over wat er online allemaal mogelijk is. Om een voorbeeld te noemen: In het laatste concert voor de zomervakantie speelde de Duitse gitarist Stefan Schmitz twee werken van de Mexicaanse componist Eduardo Diaz, de enig levende componist op het programma. We benaderden hem voor een live-interview tijdens het concert en zo gaf hij ‘s avonds vanuit Mexico uitleg op het programma en vertelde over zijn achtergrond. Bijzonder toch, gitaristen spelend vanuit Duitsland en Amsterdam, een componist aan het woord vanuit Mexico, bezoekers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Finland, Israël, Amerika (en ongetwijfeld nog veel meer landen), organisatie vanuit Doetinchem en Leiderdorp en dat allemaal via het World Wide Web.

De meeste online concerten zijn vooraf opgenomen en vaak goed geregisseerd. Het livestream concert van de Belgische gitariste Raphaella Smits is daar een uitstekend voorbeeld van. Je kijkt als het ware naar een film. Ook bij andere online concerten die live worden gespeeld én uitgezonden, mis ik vooral de interactie. Nadat de laatste noot van een muziekstuk heeft geklonken valt een onnatuurlijke stilte, gevolgd door de uitleg over het volgende stuk. 

Bij de realtime gitaarconcerten van het Gitaristen Podium is echt applaus. Als bezoeker ‘unmute’ je daarvoor eenvoudig je microfoon. Vooraf leggen we uit hoe dat moet. Door het applaus besef je nog meer dat je samen bij een concert bent en voor de gitaristen is het ontzettend fijn een reactie te krijgen van hun publiek. Na afloop van het concert is er een Q&A (Questions and Answers), waar ook bezoekers vragen kunnen stellen aan de gitaristen.

 

3. Altijd de beste plaats

Zelf ben ik niet zo groot van stuk en heb dan ook heel wat concerten meegemaakt waarbij ik maar een glimp van de gitarist kon opvangen. Bij online concerten heeft iedereen perfect zicht en kun je (als je dat wilt) de techniek en houding van dichtbij observeren. 

4. Lees lekker mee

Het is erg leerzaam om mee te lezen met wat de gitaristen spelen. Bij fysieke concerten is het ‘not done’ om je bladmuziek mee te nemen en qua belichting meestal ook onmogelijk. Op onze website staan de programma’s altijd ruim van tevoren vermeld. Dus heb je de bladmuziek? Pak het erbij, lees mee en maak desnoods aantekeningen, je stoort er niemand mee!

5. Efficiënt 

Doordat ik (net als vele anderen) het afgelopen jaar erg veel online werkte, besef ik hoeveel (reis)tijd het kost om naar fysieke afspraken als meetings, concerten en trainingen te gaan. Hoewel ik het heerlijk vind om te rijden en om mensen in levenden lijve te ontmoeten, merk ik dat ik online veel efficiënter werk. Het zoeken naar een parkeerplaats miste ik ook niet en van het parkeergeld dat ik uitspaarde heb ik een microfoon gekocht :-). Concerten die ik normaliter niet zou bezoeken omdat ze te ver weg waren, pak je online mee. Zo bezocht ik een mooi online gitaarconcert van een aanstormend talent dat vanuit Engeland (London?) gestreamd werd. Helaas heb ik haar naam niet opgeschreven. Ze sprak uiteraard in het Engels en vertaalde naar het Spaans. Heb jij dit concert ook bijgewoond of weet je wie ik bedoel? Laat het me alsjeblieft even weten.

6. Geen virus angst

Volgens de gegevens van Our World in Data blijkt dat in Nederland inmiddels 60% van de bevolking is gevaccineerd. Veel corona maatregelen zijn versoepeld, maar met de nieuwe virusvarianten en wie is nu wel/niet gevaccineerd, is de situatie voor veel mensen toch onzeker. Wil je geen risico lopen, dan zit je met online concerten altijd goed, ervanuit gaande dat je virusbeveiliging werkt 😉

7. Dubbel Genieten

Een bezoeker liet me weten dat hij speciaal voor ieder gitaarconcert een goede fles wijn opentrekt en dan samen met zijn partner op de bank van het concert geniet. Maar je kunt jezelf natuurlijk ook je eigen gemaakte appeltaart voorschotelen of een heerlijk borrelplankje. Dat is toch dubbel Genieten met de hoofdletter G!

BONUS reden

Normaal gesproken betaal je al gauw €25,- voor een live concert. De tickets voor de unieke en interactieve online gitaarconcerten bestel je eenvoudig online voor slechts €12,50 (basisbedrag; meer mag natuurlijk, de gitaristen worden dan nog blijer).

Nog even alle voordelen van een online gitaarconcert op een rij:

1. Bij de gitarist thuis op bezoek

2. Uniek en interactief

3. Vanuit je luie stoel

4. Met je bladmuziek op schoot

5. Efficiënt 

6. Geen risico op besmetting

7. Maak er je eigen feestje van

Deze gitaristen zijn dit jaar nog te zien én horen bij Gitaristen Podium Online:

Marcus de Jong (NL), Paul Bizot (FR), Fernando Cordas (NL), Manuel Giner (FR), Martin van Hees (NL), Guo Zhi Tang (DE), Petra Poláčková (CZ) en Maya Descheemaeker (BE).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan hoef je geen concert en blog te missen!

Wat is jouw reden om thuis te blijven voor een uniek gitaarconcert?
Laat het hieronder weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

jasnel

Jacqueline Snel
Zingend gitariste
Snel op Gitaar – Gitaarmuziek bij Uitvaarten

Stuur deze blog gerust door met:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn